Den 4 september 2024 bliver DPSD opdateret med en række forbedringer
Læs mere om forbedringerne nedenfor:
Initialmodtager får mulighed for at tilføje og gemme ændringer i en sag uden at skulle visitere sagen med det samme
På initialmodtagerformularen bliver der tilføjet tre nye knapper: ”Gem”, ”Gem og luk” og ”Luk”. Disse kan anvendes, hvis initialmodtageren har brug for at foretage ændringer og gemme sagen uden at skulle visitere sagen videre med det samme. Før var initialmodtageren nødt til at visitere sagen videre til en sagsbehandler for at ændringerne blev gemt i sagen.
Initialmodtagere kan ikke længere anvende ”Søg-knappen” til at ændre hændelsesstedet
Det er ikke længere muligt for initialmodtagere at anvende ”Søg-knappen” til at ændre hændelsesstedet i en sag. Hvis sagen er rapporteret med et forkert hændelsessted skal det ændres via ”Overdrag til anden lokation”.
Kun muligt at tildele en sag til en sagsbehandler, som har rettighed til sagens hændelsessted jf. deres SEB-opsætninger
Valg af sagsbehandlere er blevet begrænset, så det kun er muligt at tildele en sag til en sagsbehandler, som har rettighed til sagens hændelsessted jf. deres SEB-opsætninger.
Når en sag skal visiteres eller overdrages til en sagsbehandler, vil man først blive mødt af en liste med sagsbehandlere, som har rettighed til det konkrete hændelsessted, og/eller tilhørende overenheder.
Hvis der er behov for at tildele/overdrage sagen til en sagsbehandler, som ikke har rettighed til det specifikke hændelsessted/tilhørende overenheder, men som arbejder i samme organisation, kan man sætte flueben i boksen ”Søg i sagsbehandlere i din organisation, som ikke har adgang til sager på denne lokation”, og dernæst søge efter sagsbehandleren via fornavn/efternavn.
Begrænsningen i valg af sagsbehandlere gælder kun visitering og overdragelse af sag.
”Originalt resumé” er fjernet for lukkede, afviste og slettede sager
Det er ikke længere muligt at tilgå sagens originale resumé i lukkede, afviste eller slettede sager. Hvis en sag bliver genåbnet, vil det originale resumé igen være tilgængelig på sagen.
Forslag til udfyldelse af oplysninger er slået fra på rapporteringsformularerne
Nogle browsere er indstillet til at gemme tidligere indtastede oplysninger, og foreslå dem næste gang, man besøger hjemmesiden. Denne ”Gem og udfyld”-funktion er af informationssikkerhedsmæssige årsager nu slået fra i rapporteringsformularerne, så der ikke er risiko for, at fx personhenførbare oplysninger gemmes, som kan tilgås af andre brugere af samme PC.
”Faktisk konsekvens” fremgår i stedet for ”Alvorlighed”
I overblikket over sager (Infocenteret) er det nu muligt at se den faktiske konsekvens i stedet for den tidligere alvorlighedsklassifikation (”Alvorlighed”), som ikke længere er i anvendelse.
Derudover er ”Alvorlighed” også skiftet ud med den faktiske konsekvens i søgeresultaterne og ”avanceret søgning” i ”Søgemodulet”.
Feltet ”Mulig konsekvens” vil være synlig før valg af ”Faktisk konsekvens” for rapportøren
Rapportøren vil fra start kunne se felterne for både faktisk og mulig konsekvens. Formålet med ændringen er at hjælpe rapportøren med at vurdere alvorligheden af hændelsen. Det opleves, at vurderingen af den faktiske konsekvens ofte er vurderet højt af rapportøren ift. den reelle skade, der var sket. Derfor vil styrelsen forsøge at tydeliggøre overfor rapportøren, at de både skal tage stilling til den reelle skade, og hvad der potentielt kunne have været sket.
"Navn" omdøbes til ”Patientens navn”
Feltet ”Navn” er blevet omdøbt til ”Patientens navn” på rapporteringsformularen. Formålet med ændringen er at tydeliggøre overfor rapportøren, at det er patientens navn, som skal indtastes og ikke rapportørens eget navn. Ændringen kræver ikke handling/opdatering i rapportskabeloner, hvor feltet indgår.
"Ikke i brug”-kategorierne skjules i "højremenuen" for sagsbehandlere
I boksen ”Sagsopfølgning” har sagsbehandlere kunne se en række ”ikke i brug”-kategorier. Disse er nu skjult, så de ikke fremgår i boksen ”Sagsopfølgning” længere.
Sorteringsfejl i ”Infocenteret” er rettet
Tidligere når man sorterede listen af sager i ”Infocenteret” ved at klikke på en kolonne, og derefter fx åbnede en sag og kom tilbage til ”Infocenteret”, så lignede det, at listen stadig var sorteret (pil ud fra kolonnenavnet), men det var den ikke. Denne fejl er nu rettet, så listen nu er sorteret, når man vender tilbage ”Infocenteret”.
Ændringer august 2024
Styrelsen er blevet bekendt med, at når man i DPSD laver en rapport over forældede sager (over 90 dage gammel), bør man basere sin dataafgrænsning på variablen ”Dage til sagsafslutning” og ikke ”Sagsalder” for at få en korrekt indikation af, om sagen har overskredet sagsbehandlingsfristen.
Det skyldes, at variablen ”Sagsalder” ikke genoptager optællingen, hvis en sag har været lukket, og efterfølgende er blevet genåbnet.
Dvs. hvis en sag er lukket efter fx 10 dage og derefter genåbnet, vil sagsalderen forblive 10 dage for altid. Det betyder, at der kan være åbne sager, som har overskredet sin 90 dages sagsbehandlingsfrist, men som ikke kommer med i ens rapport over forældede sager, hvis man bruger ”Sagsalder” i sin rapportopsætning.
Styrelsen anbefaler derfor, at man opdaterer sine rapporter, så de baserer sig på variablen ”Dage til sagsafslutning” og ikke ”Sagsalder”, så man ikke misser de sager, hvor ”Sagsalder” ikke er retvisende.
Det gøres ved at udskifte betingelsen ”Sagsalder større end 90” med ”Dage til sagsafslutning mindre end 0” .
Variablen ”Dage til sagsafslutning” tæller ned fra 90 dage fra den dag, sagen er rapporteret. Når denne variabel er mindre end 0, betyder det, at det er over 90 dage siden, at sagen blev rapporteret.
Styrelsen har opdateret relevante rapportskabeloner under ”Administrators forslag”, samt tilpasset Alarmen, som månedligt sendes ud til kommunale DPSD-superbrugere, så de baserer sig på ”Dage til sagsafslutning” i stedet for ”Sagsalder”.
Ændringer juli 2024
Den 31. juli 2024 er sidste chance for at samlerapportere UTH’er til kategorien ”Medicin ikke givet”
Det betyder, hvis man har registreret UTH’er på papirskemaet for ”Medicin ikke givet” i juli måned, skal de rapporteres til DPSD senest 31. juli 2024.
Fra den 1. august vil kategorien blive fjernet fra samlerapporteringsformularen. Herefter kan UTH’er med medicin ikke givet samlerapporteres ved brug af kategorien ”Medicinadministration”.
I kan læse mere om udfasningen af ”Medicin ikke givet” for samlerapporteringer i vores FAQ.
Læs mere i vores FAQ
Ændringer maj 2024
Den 28. maj fik DPSD nye links til rapportering af utilsigtede hændelser
Det betyder, at man fremover skal rapportere utilsigtede hændelser via nye links. Forsøger man at benytte et gammelt link til rapporteringsformularerne, vil man blive mødt af en fejl og ikke videresendt til det rigtige link. Det er derfor vigtigt, at I opdaterer eventuelle gemte links i browsere, skriveborde, genveje i fagsystemer, vejledningsmateriale mm. med de nye links.
De nye links til rapporteringsformulererne, som vil gælde fra den 28 maj er:
Sundhedsfaglig rapporteringsformular
Samlerapporteringsformular
Patient/Pårørende rapporteringsformular
Ændringer marts 2024
Fra 1. marts blev det muligt at samlerapportere for tre nye hændelsestyper
Oversigt over ændringer til samlerapporteringer i DPSD pr. 1. marts 2024:
Der er tilføjet tre nye hændelsestyper:
Infektioner
Medicinadministration
Medicindispensering
Der er yderligere foretaget følgende justeringer til samlerapporteringsformularerne:
Valgmenu for type af samlerapportering er skjult på initialmodtager- og sagsbehandlingsformular
Muliggjort valg af ”SpeciallægeType”, ”Terapeuttype” og ”Øvrige behandlergrupper”
Muliggjort angivelse af ”Lokalitet ej fundet” for ”Andet regional” og ”Hospital”
Nu obligatorisk at angive oplysninger i ”Vælg undergruppe og indtast antal”
Skrivebeskyttet valg af ”Type af samlerapportering” efter tilføjelse af registrering under ”Vælg undergruppe og indtast antal”
Tilføjet hjælpetekst i rapporteringsformular omkring vedhæftede filer og personfølsomme oplysninger i sektionen ”Vedhæft en fil”
Valg af ”Øvrige behandlergrupper” blev obligatorisk på tværs af alle formularer på sager oprettet pr. 1. marts.
I forbindelse med arbejdet omkring udvidelse af samlerapportering identificerede vi manglende krav om at vælge en behandlergruppe under ”Øvrige behandlergrupper”, når en lokation vælges under denne prik i lokationsopslaget i forbindelse med en rapportering. På alle sager, som bliver oprettet på eller efter den 1. marts, vil det være obligatorisk at udfylde.
Der er tilføjet link til Samlerapportering under ”Links” i DPSD
For at imødekomme ønsket om at kunne tilgå samlerapportering via DPSD, har vi indsat et link til samlerapportering under ”Links” i DPSD:
Nye vejledninger og rapportskabeloner til samlerapportering
I forbindelse med udvidelsen af hændelsestyper til samlerapportering har vi udarbejdet nye vejledninger og rapportskabeloner.
Vejledningerne beskriver bl.a. hvordan man samlerapporterer, hvordan man laver rapporter, og hvad man skal være særlig opmærksom på i forbindelse med opsætningen.
Find de nye vejledninger
De nye rapportskabeloner er tilgængelige i Rapportcenteret under rapportkategorien "Samlerapportering standardrapporter".
Her finder I en række eksempler på rapporter, som er specifikt opsat til samlerapportering og de nye hændelsestyper. I kan anvende rapportskabelonerne som de er, bruge dem som inspiration eller redigere dem efter behov. Husk at gemme rapportskabelonerne på ny og ikke overskrive styrelsens rapportskabeloner. I kan læse mere om, hvordan man anvender og redigerer rapportskabelonerne i de nye vejledninger.
Den 19. marts blev DPSD opdateret med nye forbedringer
De nye forbedringer medførte følgende ændringer:
DPSD sender mails fra ny mailadresse kanikkebesvares_DPSD@stps.dk
Ny sektion som automatisk viser, hvis sagen er overdraget fra et andet hændelsessted, når man har brugt funktionen ”Overdrag til anden lokation”.
Ny hjælpetekst til initialmodtager med opfordring til kontrol af om hændelsessted er korrekt, samt anbefaling om at anvende ”Overdrag til anden lokation”, hvis hændelsesstedet skal ændres.
Fremover fjerner DPSD automatisk data i ”Mulig konsekvens”, hvis der er valgt ”Dødelig” i ”Faktisk konsekvens”.
Det bliver muligt at redigere indholdet i resuméer, før de sendes fra DPSD. Der kan redigeres i alle felter i resuméet.