For at oprette en ny rapport, hvor data er fremstillet via en simpel listerapport, skal du gøre følgende:
1. Gå til Rapportcentret 2. Klik på Rapporteditor
Du bliver nu ført over i Rapporteditoren , hvor du specificerer indholdet i rapporten.
3. Vælg Simpel listerapport som rapporttype
4. Under Titler kan du indtaste en titel, som fremgår af rapporten. Der er fire forskellige placeringer på rapporten, hvor titlen kan fremgå. Det er ikke obligatorisk at skrive en titel.
5. Under Listerapport detaljer skal du angive, hvilke variabler du er interesseret at læse noget om for hændelserne. Du tilføjer en variabel ved at klikke på Tilføj .
Typiske variabler, man kan anvende i simple listerapporter, er:
Sagsnummer: Angiver sagens sagsnummer. Kan være nyttig, hvis man skal referere til hændelsen, så man kan søge og tilgå hændelsen i Søgemodulet.
Hændelsessted: Angiver, hvor hændelsen er sket.
Sagsstatus: Angiver, om sagen er åben, lukket, slettet osv.
Alvorlighed: Angiver, hvilken alvorlighedsgrad der er angivet for hændelsen.
DPSD Hovedgruppe: Angiver, hvilken DPSD-hovedgruppe fra klassifikationen der er angivet.
Hændelsesbeskrivelse: Indeholder teksten, hvor rapportøren har beskrevet, hvad der er sket.
Forslag til forebyggelse: Indeholder teksten, hvor rapportøren har beskrevet forslag til forebyggelse
Hvordan kunne det ske?: Indeholder teksten, som sagsbehandleren har angivet som mulige årsager til hændelsen.
Læring og tiltag: Indeholder teksten, som sagsbehandlere har angivet i forhold til, hvilken læring der kan drages af hændelsen, og hvilke tiltag og handleplaner der er sat i gang på baggrund af denne læring.
Se listen over flere relevante variable i vejledningen Oversigt over variable. Vær opmærksom på , at hvis du har tekstvariabler med i din listerapport, forringer det ofte læsbarheden, da felterne vil blive presset sammen, og teksten kan sprede sig på flere sider.
Dette kan man afhjælpe via funktionen Vis i egen række . Funktionen gør, at feltet bliver vist separat i sin egen række. På den måde gøres der mere plads til teksten, og det bliver mere læsbart, se eksemplet nedenfor.
Det er kun muligt at slå Vis i egen række til for én variabel i rapporten.
Samtidig anbefales det at anvende papirretningen Landskab , så der er mere plads i bredden af rapporten. Du ændrer papirretningen under Rapporttype i højre hjørne.
Under Datointerval skal du præcisere, hvilken tidsperiode du ønsker at se antallet af utilsigtede hændelser for.
6. I feltet For skal du vælge, hvilken datovariabel du vil basere din tidsperiode på. Her vil man typisk vælge en af nedenstående variabler:
*Opret dato : Datoen for, hvornår hændelsen er rapporteret.
*Sagsafslutning dato : Datoen for, hvornår hændelsen senest er afsluttet og indsendt til STPS.
Første afslutningsdato : Datoen for, hvornår hændelsen første gang er afsluttet.
*Hændelsesdato: Datoen for, hvornår rapportøren har angivet, at hændelsen er sket. OBS: Datoen kan være fejlagtigt angivet af rapportøren, fx med en ikke-valid dato eller med et forkert årstal. Rapportøren kan rapportere hændelser bagud. Det betyder, at hvis man laver to ens dataudtræk, er det ikke sikkert, at man får samme resultat begge gange, da rapportøren kan have rapporteret en hændelse og dermed ændret antallet i den periode, man laver dataudtrækket på.
7. Herefter skal det vælges, hvilken tidsperiode man ønsker, at rapporten skal være afgrænset til. Man kan vælge tidsperioden via de prædefinerede tidsintervaller eller angive en specifik ”fra/til”-dato.
Vær opmærksom på , når du anvender *Sagsafslutning dato og Første sagsafslutningsdato vil ”til”-datoen ikke være inkluderet i dataudtrækket, som den er med variablerne *Opret dato og *Hændelsesdato . Dette gælder både, når man anvender de prædefinerede intervaller, og når man selv angiver en fra/til-dato. Det betyder, hvis du fx er interesseret i at få et dataudtræk for januar måned, skal du angive datoerne:
Fra: 01-01-2019 og Til: 01-02-2019.
Hvis dit dataudtræk derimod er baseret på *Opret dato eller *Hændelsesdato skal du angive datoerne:
Fra: 01-01-2019 og Til: 31-01-2019.
Under Betingelser kan du afgrænse dit dataudtræk til kun at omhandle specifikke områder eller kategorier. Det kan fx være, at du er interesseret i at afgrænse dit dataudtræk i forhold til hændelser:
der kun vedr. et specifikt plejehjem (hændelsessted )
der har alvorlighedsgraden Alvorlig og Dødelig
der er sagsafsluttet (Lukket )
der er kategoriseret inden for et eller flere bestemte områder i DPSD-klassifikationen, fx medicin, infektion, osv. (DPSD Hovedgruppe, DPSD Proces, DPSD Problem )
hvor hændelsesbeskrivelsen indeholder bestemte ord
hvor der er angivet bestemte fokusområder eller emneord
som er sket i en patientovergang (*Rolle i hændelsen ).
Der er udarbejdet en separat vejledning (Afgræns rapport via betingelser) til, hvordan man tilføjer betingelser i ens rapport.
8. Udfør rapport ved at klikke på Udfør rapport nederst til højre
9. Du får nu vist rapporten. Ønsker du at komme tilbage til rapporteditoren, klikker du på de to stjerner i venstre hjørne. Du har også mulighed for at udskrive og gemme rapporten. Dette er beskrevet i en separat vejledning (Gem, udskriv og rediger rapport).