Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed undersøgte i 2007 antallet af forebyggelige indlæggelser blandt borgere, der modtog hjemmepleje. Undersøgelsen viste, bl.a. at antallet af borgere, indlagt med knoglebrud i Favrskov Kommune var større end landsgennemsnittet. Undersøgelser viser, at fald kan have personlige, sociale og økonomiske konsekvenser for borgeren. Derfor igangsatte Favrskov Kommune en indsats om faldforebyggelse.
Arbejdsgang
For at reducere antallet af fald og skader, udløst af fald blev der anlagt to strategier. En massestrategi, hvor faldforebyggelse generelt rettede sig mod alle borgere på 65 år og derover, og en højrisikostrategi, som rettede sig mod borgere med gentagne fald. Strategierne tog udgangspunkt i anbefalinger fra faldpakken fra ’I sikre hænder’, hvor materialet blev tilpasset og indlejret i den elektroniske omsorgsjournal (Columna Cura).
I massestrategien blev der udviklet actioncards med instruktioner og beskrivelser til at guide til et sundt seniorliv. Der blev også afholdt inspirationsformiddage for borgere over 65 år under overskriften ’Balance i livet – kom fald i forkøbet’.
I højrisikostrategien blev der afholdt temaeftermiddag for det sundhedsfaglige personale. Der blev lavet en sundhedsfaglig vejledning over de trin, en borger, som var faldet, skulle gennemgå, og der blev systematisk fulgt op på faldregistreringer og faldudredninger via datatræk fra omsorgsjournalen (Columna Cura). Borgere, der var faldet, blev noteret og gennemgået på en faldtavle på ugentlige teammøder, og muligheden for tildeling af faldforebyggende hjælpemider blev forbedret.
Udfordringer og løsninger
Der har været få udfordringer af betydning. Dette kan skyldes en høj, organisatorisk, politisk og ledelsesmæssig opbakning. Dermed er problematikker blevet håndteret i opløbet af projekt- og styregruppen. Se under overskriften Ressourcer.
Den primære udfordring har været at få implementeret den nye arbejdsgang og dokumentation på medarbejderniveau. Indsatsen blev iværksat kort før Covid-19’s start, men de efterfølgende Covid-19 restriktioner gjorde det i lange perioder svært at holde fokus på faldforebyggelsesindsatsen og begrænsede den sundhedsfaglige medarbejders muligheder for tilstedeværelse lokalt i grupperne.
Ressourcer
Faldforebyggelsesindsatsen blev primært koordineret og faciliteret af en sundhedsfaglig medarbejder (fysioterapeut) på fuld tid. Medarbejderen vejledte og underviste også i faldforebyggelse.
Projektgruppen mødtes ca. hver anden måned i to timer og bestod af:
- En kvalitets- og udviklingssygeplejerske
- En sundhedsfaglig konsulent
- Den sundhedsfaglige medarbejder
- En gruppeleder for den kommunale sygeplejegruppe
- En distriktsleder for hjemmeplejen
- En afdelingsleder for visitation, hjælpemidler og rehabilitering
- En afdelingsleder for aktivitet og træning
Styregruppen mødets ca. hver sjette måned i to timer og bestod af ældrechefen og sundhedschefen samt medlemmerne fra projektgruppen.
Derudover var kommunens kommunikationsmedarbejder og grafiker involveret i udarbejdelse af materialer og kommunikation internt og eksternt.