Vi kan midlertidigt i en periode på maks. 2 år fratage dig din autorisation, hvis vi vurderer, at der foreligger en begrundet mistanke om, at du er til fare for patientsikkerheden på grund af, at du er uegnet til hvervet.
Vi kan også fratage dig din autorisation, hvis du ikke medvirker til tilsyn. Det vil altid være en konkret vurdering, om du udviser vilje og evne til at medvirke. Du kan fx miste autorisationen, hvis du ikke overholder et påbud fra os om fx at gå i urinkontrol eller medvirke til undersøgelse til brug for udarbejdelse af en speciallægeerklæring. Det kan også anses som manglende medvirken, hvis du ikke fremsender journaler, som vi har bedt om, eller ikke kommer til en samtale, som du er indkaldt til.
Hvis vi fratager dig autorisationen, kan du i langt de fleste sager anke afgørelsen til Ankenævnet for Tilsynsafgørelser. Vi vil altid vejlede dig om muligheden for anke, når vi træffer en afgørelse.
Som udgangspunkt kan du miste din autorisation af følgende årsager:
- Hvis du har et misbrug eller en sygdom, der gør, at du kan være til fare for dine patienter. Det kan fx være på grund af et alkohol- eller stofmisbrug eller en alvorlig sygdom, der fx påvirker dine kognitive funktioner.
- Hvis du arbejder fagligt uforsvarligt. En sundhedsperson kan fx gentagende gange overse alvorlig sygdom, undlade at følge med udviklingen eller på anden vis arbejde på en måde, der kan skade patienterne.
- Hvis du i forbindelse med en tilsynssag undlader at svare på vores breve, ikke kommer til en samtale, vi har indkaldt til, eller på anden vis nægter at samarbejde.
- Hvis du overtræder et forbud, en suspension eller et påbud.
- Hvis du har fået frataget din autorisation i et andet land.
Det er muligt at få sin autorisation igen efter en fratagelse, hvis de omstændigheder, som lå til grund for, at autorisationen blev frataget, ikke længere er til stede. Hvis du fx kan bevise, at du ikke længere har et alkohol- eller stofmisbrug.
Vi følger løbende op på, hvordan det går med dig under den midlertidige autorisationsfratagelse. Det gør vi for at vurdere, om der er grundlag for at din autorisationsfratagelse skal fortsætte efter de 2 år. Hvis vi vurderer, at det er nødvendigt, vil vi inden for de 2 år, som din midlertidige autorisationsfratagelse varer, anlægge retssag om dette ved byretten. Retssagerne er civile, hvilket blandt andet vil sige, at sundhedspersonen selv skal hyre og betale for sin advokat.
Inden retssagen anlægges, indhenter vi en skriftlig erklæring fra Retslægerådet. Når erklæringen foreligger, bliver sundhedspersonen opfordret til at udtale sig skriftligt eller afgive en mundtlig redegørelse i et møde, hvori også Retslægerådet deltager. Vi tager altid først endelig stilling til, om det er nødvendigt at anlægge en retssag, efter du har haft mulighed for at kommentere på Retslægerådets udtalelse.
Hvis domstolene er enige i, at det er nødvendigt at fratage dig din autorisation af hensyn til patientsikkerheden, ændrer det dog ikke ved, at det fortsat er muligt at få autorisation tilbage. Det kræver, at du søger om at generhverve autorisationen og kan dokumentere, at de forhold, der førte til autorisationsfratagelsen ikke længere er til stede. Det kan fx være, at du sender dokumentation for, at du i et år har gået i urinkontrol uden tilbagefald i dit misbrug.