Generel tilladelse til engangsimport og -eksport
Engangsimport/-eksport anvendes kun i situationer, hvor en person(er) har væv/celler opbevaret i depot og ønsker depotet importeret fra eller eksporteret til tredjeland med henblik på fremtidig brug.
- Import/eksport må normalt ikke finde sted mere end én gang for en given modtager(e).
- Import/eksport fra/til samme tredjelandsleverandør, der finder sted regelmæssigt eller gentagne gange betragtes ikke som ”engangsimport/-eksport”.
- Vævscentret skal have tilladelse til engangsimport/-eksport fra Styrelsen for Patientsikkerhed.
Hvilke krav skal opfyldes for at opnå generel tilladelse til engangsimport/- eksport?
Vævscentret skal have standardprocedurer, der sikrer at nedenstående krav imødekommes ved hver enkelt engangsimport/-eksport. Disse standardprocedurer indsendes sammen med ansøgning om tilladelse.
Vævscenteret skal sikre:
- at der er overensstemmelse mellem angivet og faktisk identitet på godkendt tredjelandsleverandør/-modtager
- at der udelukkende importeres/eksporteres fra/til tredjelandsleverandør/-modtager som er godkendt / akkrediteret / udpeget / har licens til at håndtere pågældende specifikke væv/celler
- at tredjelandsleverandør/-modtager har et kvalitetsstyringssystem til sikring af, at specifikke krav til kvalitets- og sikkerhedsstandarder for pågældende væv/celler opfyldes (donation, udtagning, smittemarkørtestning, forarbejdning, konservering, opbevaring og eksport /import) svarende til vævsbekendtgørelsens standarder
- at transporten foregår i overenstemmelse med kvalitets- og sikkerhedsstandarder, jf. BEK nr 58 af 18/01/19, bilag 2 D. Dato for forarbejdning og nedfrysning skal være oplyst. Hvis det er relevant sikres dokumentation for nedfrysningsmetode og optøningsvejledning.
- at ved import
- udføres dokumenteret kontrol for modtagelse af de importerede væv/celler
- er der systemer til sikring af sporbarhed mellem donor og recipient (mindst 30 år) og til kritiske medier/udstyr (10 år).
- forpligter vævscentret sig til at indberette alvorlig bivirkning hos donorbarn til tredjelandsleverandør, hvis donerede (ikke-partner) gameter indgår
- forpligter tredjelandsleverandør sig til at oplyse vævscentret om karantæne/permanent blokering af donor, hvis donerede (ikke-partner) gameter indgår
- at ved eksport
- forpligter tredjelandsmodtager sig til at indberette alvorlig bivirkning hos donorbarn til vævscentret, hvis donerede (ikke-partner) gameter indgår.
- forpligter vævscentret sig til at oplyse tredjelandsmodtager om karantæne/permanent blokering af donor, hvis donerede (ikke-partner) gameter indgår.
- at engangsimport/eksport indgår i vævscentrets årsrapport til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Hvordan søges om generel engangsimport/-eksport
Med en generel tilladelse behøver du ikke længere at ansøge hver gang, du har behov for at udføre en engangsimport eller -eksport.
Udfyld ansøgningsskemaet, som også benyttes ved ansøgning om ændringer til vævscentertilladelse, men bemærk at:
- Under Beskrivelse af ændring afkrydses feltet Ny specificeret aktivitet.
- Under Beskrivelse af ændring/Detaljer anføres.
- Der ønskes tilladelse til engangsimport/-eksport.
- Specifik type(r) af væv/celler, tilladelsen ønskes at omfatte.
- Øvrige rubrikker udfyldes som foreskrevet i skemaet.
Som bilag vedhæftes vævscentrets standardprocedurer til sikring af at specifikke krav til kvalitets- og sikkerhedsstandarder svarende til BEK nr 58 af 18/01/2019 for pågældende væv/celler overholdes ved hver enkelt engangsimport/-eksport.
Ansøg om engangsimport eller -eksport af humane væv og celler
Brug nedenstående skema for at ansøge om engangsimport eller - eksport af humane væv og celler. Husk at du også skal medsende SOP for engangsimport og eksport samt aftaler/dokumenter til patienter/modtagende/sendende klinik.
Skemaet er det samme som det, der benyttes ved ansøgning om ændring af vævscentertilladelse.
Udfyld ansøgningsskema om tilladelse til engangsimport/-eksport (word)