Tilsynet udføres af Styrelsen for Patientsikkerhed og er et uvildigt tilsyn, der skal bidrage til læring og udvikling af de social- og plejefaglige indsatser på ældreområdet efter servicelovens §§ 83 – 87, som handler om:
- personlig og praktisk hjælp og madservice
- rehabiliteringsforløb
- aflastning og afløsning og midlertidige ophold
- socialpædagogisk bistand
- genoptræning og vedligeholdelsestræning
Tilsynsbesøg
Styrelsen fører årligt tilsyn med 10 procent af alle relevante enheder i ældreområdet. Styrelsen udvælger enhederne på baggrund af en risikovurdering og stikprøver.
En risikovurdering betyder, at styrelsen på baggrund af tilsynserfaringer og andre data analyserer, om der er områder, der peger på, at der er problemer med den fornødne kvalitet.
Inden tilsynet
- I modtager et varslingsbrev minimum 6 uger før tilsynet.
- I varslingsbrevet beskrives bl.a., hvad grunden til tilsynet er, hvem der skal være til stede fra behandlingsstedet, og hvor lang tid tilsynet vil vare. Man kan også se hvilke målepunkter, som vil blive anvendt, og dermed hvad vi vil undersøge ved tilsynet
- Varsling af tilsynet muliggør, at ledelsen er til stede under hele tilsynet, at personalet har mulighed for at deltage i nødvendigt omfang, at pårørende har mulighed for at deltage og bidrage med interview, og at stedet med det samme kan gå i gang med at rette op på eventuelle utilfredsstillende forhold inden tilsynet.
- Vi kan udføre uvarslede tilsynsbesøg. Det kan bl.a. ske, hvis vi vurderer, at formålet med tilsynet vil være forspildt ved varsling, hvis der er afgørende hensyn til private eller offentlige interesser, eller hvis der er tale om meget alvorlige forhold, som gør det nødvendigt at udføre et tilsynsbesøg øjeblikkeligt.
- Vi følger varslingsreglerne i retssikkerhedsloven ved undersøgelse af private lokaliteter, som anvendes til beboelse og andre rum, der ikke er offentligt tilgængelige.