Delegation af opgaver til en medhjælp
Hvis du tilhører en faggruppe, som varetager forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed, kan du med enkelte undtagelser delegere opgaver inden for dit forbeholdte virksomhedsområde til andre – både til autoriserede sundhedspersoner og andre personer, enkeltpersoner eller en hel personalegruppe. Det kan fx være, når en læge delegerer blodprøvetagning til en social- og sundhedsassistent.
Når du delegerer eller videredelegerer en opgave inden for et forbeholdt virksomhedsområde, har du pligt til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed i forbindelse med delegationen. Det betyder, at du skal sikre dig, at personen, du har delegeret til, er i stand til at udføre opgaven.
Desuden skal du give relevante instruktioner og sikre dig, at personen forstår dem, og du skal i nødvendigt omfang føre tilsyn med udførelsen af opgaven.
Hvis du får delegeret en opgave af en anden autoriseret sundhedsperson, er det vigtigt, at du følger de instrukser, du får. Du skal sige fra, hvis du mener, at du ikke kan varetage den opgave, du er blevet bedt om at udføre. Pligten til at sige fra er en del af pligten til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed.
Læs mere om delegation af forbeholdt sundhedsfaglig virksomhed
Rapportering af utilsigtede hændelser
Alle autoriserede sundhedspersoner og personer, som under delegation handler på vegne af autoriserede sundhedspersoner, har ifølge sundhedsloven pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Det gør du på stps.dk/uth.
Utilsigtede hændelser er hændelser, som ikke skyldes patientens sygdom, og som enten har eller kunne have haft konsekvenser for patienten, og som sker i forbindelse med sundhedsfaglig virksomhed, under præhospital indsats eller i forbindelse med forsyning af og information om lægemidler. Du har pligt til at rapportere utilsigtede hændelser, som:
- havde alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten/borgeren
- kunne have haft alvorlige eller dødelige konsekvenser for patienten/borgeren
- ikke havde eller kunne have haft alvorlige eller dødelige konsekvenser, men hvor det alligevel kan bidrage til læring og forbedring at rapportere dem.
Du skal både rapportere hændelser, du selv har været involveret i, og hændelser med andre sundhedspersoner, som du oplever. Formålet med rapportering af utilsigtede hændelser er udelukkende at lære af det, der gik galt.
Når du rapporterer en utilsigtet hændelse, bidrager du med vigtig viden om områder, hvor patient sikkerheden kan forbedres.
Det er både lokalt på det enkelte behandlingssted og på nationalt niveau, at der læres af og forbedres på baggrund af utilsigtede hændelser. Det nationale niveau varetager vi i Styrelsen for Patientsikkerhed.
Der er ingen sanktioner forbundet med rapportering af utilsigtede hændelser. Formålet med at rapportere utilsigtede hændelser er ude lukkende at lære af det, som går galt. Alle hændelser bliver anonymiseret, før de bliver sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed.
Patienter og pårørende, som oplever, at noget går galt i sundhedsvæsenet, kan også rapportere utilsigtede hændelser. Det er ikke det samme som at klage over eller søge erstatning for en behandling.
Når patienter og pårørende rapporterer utilsigtede hændelser, er formålet det samme, som når sundhedspersoner gør det: at sundhedsvæsenet kan lære og blive bedre.
Læs mere om utilsigtede hændelser på stps.dk/uth
Autorisationsregisteret
Når du bliver autoriseret sundhedsperson, bliver du automatisk registreret i det offentlige autorisationsregister. Registeret viser bl.a. oplysninger om:
- dit navn
- din fødselsdato
- hvad du er autoriseret som
- eventuel fraskrivelse eller eventuelle sanktioner.
Formålet med registeret er, at der skal være transparens i sundhedsvæsenet. Det skal være muligt for den enkelte sundhedsperson at finde sit autorisationsID, samtidig med at registeret gør det muligt for arbejdsgivere at kontrollere deres ansattes autorisationsstatus. Derudover kan privatpersoner bruge registeret til at finde ud af, om en sundhedsperson har en gyldig autorisation.
Fraskrivelse af autorisation
Hvis du ikke længere ønsker at være autoriseret og dermed underlagt de rettigheder og pligter, der følger med autorisationen, kan du meddele det til Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan fraskrive dig din autorisation for en fastsat periode eller indtil videre. Du kan generhverve din autorisation ved ansøgning til Styrelsen for Patientsikkerhed, hvis styrelsen ikke vurderer, at det vil være forbundet med fare for patientsikkerheden.