Habile patienter kan give informeret samtykke til deres egne behandlinger. Patienter er habile, hvis de er over 15 år, og du som sundhedsperson vurderer, at de kan varetage deres egne interesser og forstå information om deres behandling. Samtykket skal være frivilligt, konkret og aktuelt.
Et samtykke til behandling skal som udgangspunkt være udtrykkeligt
Patienten skal bevidst og konkret give udtryk for, at han/hun er indforstået med den påtænkte behandling. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Et mundtligt samtykke er almindeligvis tilstrækkeligt for, at sundhedspersonen kan indlede eller fortsætte en behandling.
Stiltiende samtykke kan være nok
Der er også en række tilfælde, hvor et stiltiende samtykke vil være nok, fx ved almindelige delelementer i et undersøgelses- eller behandlingsforløb, og hvor du ikke kan være i tvivl om, at patienten er enig i behandlingen.
Et samtykke er stiltiende, hvis patientens signaler og opførsel må forstås sådan, at patienten giver samtykke på baggrund af den information, du har givet. Et stiltiende samtykke er kun gyldigt, hvis der ikke er tvivl om, at patientens adfærd viser, at patienten er enig i behandlingsforslaget eller dele af det.
Stiltiende samtykke er normalt tilstrækkeligt ved fx rensning af sår, skift af bandage, undersøgelse af ben og armes funktionsevne og ved stetoskopi.
Skriftligt samtykke
Et skriftligt informeret samtykke til behandling vil sjældent være nødvendigt. Patienten har heller ikke pligt til at underskrive det.
I særlige situationer kan det være en god idé, at du som sundhedsperson anmoder om et skriftligt samtykke. Det kan fx være, når der er tale om større indgreb og komplicerede behandlinger med risiko for omfattende komplikationer, og hvor du vil være sikker på, at der ikke efterfølgende kan blive rejst tvivl om, hvad patienten har givet samtykke til.