De seneste måneder har en ny variant af mpox (clade 1b) bredt sig på det afrikanske kontinent – også i lande, der ikke tidligere har rapporteret om sygdommen. Den 15. august 2024 blev det første tilfælde i Europa af denne variant registreret i Sverige.
Styrelsen for Patientsikkerhed er sammen med de øvrige nationale og internationale myndigheder på området opmærksomme på situationen, tilpasser vores retningslinjer og vurderer løbende, om der er behov for andre forholdsregler i forhold til den nye variant. Håndteringen af mpox følger Sundhedsstyrelsens vejledning om mpox
Hvis der er mistanke om smitte med mpox
Til læger
Hvis du er læge og mistænker mpox, er det vigtigt, at du informerer patienten om smitteforebyggende tiltag som fx at anbefale afdækning af udslættet, fraråde brug af offentlig transport samt opfordre til at undgå tæt kontakt med andre personer i fx familien eller et venteværelse.
- Symptomer på mpox clade I:
Det klassiske billede for sygdommen begynder ofte med kulderystelser, feber, hovedpine, muskel og rygsmerter og træthed. Der ses desuden ofte lymfeknudesvulst. Inden for 1 til 3 dage efter symptomdebut udvikler patienten udslæt, som ofte begynder i ansigtet og derefter spreder sig til andre dele af kroppen. Udslættet udvikler sig og danner små blærer, som tørrer ud for til sidst at danne skorper. Typisk størrelse af elementerne er 0,5 til 1 cm og tæller fra nogle få til flere tusinde. Oftest vil lymfeknudesvulst være retningsgivende for diagnosen, hvilket sjældnere ses ved skoldkopper.
- Symptomer på mpox clade IIb:
Under det nuværende udbrud (2022-24) med clade IIb mpox ses ofte et anderledes sygdomsbillede, hvor overstående sygdomsbillede ikke ses så udtalt. Der er en overvægt af tilfælde, hvor udslættet starter omkring kønsdelene og på baller og kan være begrænset hertil. Nogle patienter udvikler et særdeles smertefuldt udslæt og inflammation i og omkring endetarmen. Udslættet kan være begrænset til meget få eller et enkelt element og kan evt. helt udeblive, ligesom almensymptomer kan udeblive. Smerter og evt. blødning fra endetarmen pga. lokal inflammation er beskrevet som eneste symptom.
Differentialdiagnostiske overvejelser bør omfatte skoldkopper, mæslinger, syfilis og herpes, hvor der er risiko for forveksling.
Udredning af mpox foregår som udgangspunkt på infektionsmedicinsk eller dermatovenerologisk afdeling, men prøvetagning kan også foregå andre steder i sundhedsvæsenet. Lægen, der tager prøven, er ansvarlig for at vejlede patienten om infektionshygiejniske forholdsregler og foretage anmeldelse til Statens Serum Institut og os ved et positivt svar.
Til patienter
Hvis du er patient og har mistanke om smitte med mpox, er det vigtigt, at den praktiserende læge/behandlende læge kontaktes telefonisk.
- Hvis din læge vurderer, at du kan være i risiko for smitte, aftaler I, hvordan du kan blive undersøgt og testet, således at du ikke risikerer at smitte andre.
- Hvis du skal møde op i sundhedsvæsenet til test, anbefaler vi, at du holder afstand til andre, tager mundbind på og dækker blærer og sår med tøj eller forbinding. Undgå at bruge kollektiv trafik såsom bus, metro og tog hvis muligt.
Smitteopsporing
Vi foretager på baggrund af en anmeldelse fra den behandlende læge smitteopsporingen af nære kontakter til personer med påvist mpox med det formål, at sygdommen ikke skal brede sig.
Nære kontakter defineres som personer, der har haft tæt kontakt til en person med påvist mpox i følgende tidsperiode:
- Fra start af den smittedes symptomer, uanset om det er almensymptomer (kulderystelser, feber, hovedpine, muskelsmerter og træthed) eller hudsymptomer (udslæt, blærer mv.), og indtil udslættet er helet op, alle skorper er faldet af, og ingen almensymptomer er tilbage.
Det drejer sig fx om:
- Husstandskontakter eller husstandslignende kontakter – fx personer, der har sovet på værelse/i telt sammen, kærester med separat bolig.
- Seksualpartnere uanset typen af seksuel kontakt, også selvom der er anvendt kondom.
- Personer, der har haft ubeskyttet direkte kontakt med hud med udslæt/blærer, kropsvæsker eller potentielt kontamineret materiale fx tøj/sengetøj.
Den endelige afgørelse af, om en person vurderes at være en nær kontakt eller ej, hviler i hvert enkelt tilfælde på en konkret vurdering, som foretages af os.
Vi rådgiver de nære kontakter om forholdsregler vedrørende sygdommen mpox efter Sundhedsstyrelsens Retningslinjer for håndtering af mpox, hvilket bl.a. omfatter information om:
-
Symptomer på mpox
-
Iværksættelse af passiv overvågning, defineret ved opmærksomhed på symptomer på mpox
-
At undgå tæt fysisk kontakt med andre, især personer med nedsat immunforsvar, gravide og børn under 12 år
-
At være opmærksom på god hygiejne, herunder håndhygiejne, rengøring og hosteetikette
-
At selvisolere sig og kontakte infektionsmedicinske afdeling ved udvikling af symptomer, der er forenelige med mpox.
Yderligere oplysninger om sygdommen mpox kan findes via følgende links:
Retningslinjer for håndtering af mpox - sst.dk
Om mpox - sst.dk
Om mpox - ssi.dk