Legionella i varmt brugsvand

Legionella trives i lunkent vand, fx i badevand eller i vandrør i bygninger. Man skal være særlig opmærksom på risiko for vækst i bygninger, der har været nedlukkede i længere tid. Legionellabakterier kan medføre en alvorlig lungebetændelse kaldet Legionærsygdom. Bakterien kan også medføre en influenza-lignende febersygdom kaldet Pontiacfeber.

Legionellabakterier trives bedst i lunkent og stillestående vand. For at undgå vækst af Legionella i et vandsystem, er det vigtigt, at det kolde vand er under 20 °C, at det varme vand mindst er 50 °C, og at varmt og koldt vand først blandes, lige når det skal bruges.

Sygdom forårsaget af Legionella

Legionellabakterier kan medføre en alvorlig lungebetændelse kaldet Legionærsygdom. Den kan også være årsag til den influenza-lignende febersygdom Pontiacfeber. 

Sygdommen kan typisk opstå, hvis man indånder forstøvet vand – det kan fx ske i brusebadet. Hvis der er risiko for en høj koncentration af Legionella – fx ved badefaciliteter, som har været lukket ned i længere tid, er det vigtigt at være opmærksom på at mindste risikoen for sundhedsfare.

Læger skal anmelde tilfælde af Legionella

Vi følger udbredelsen af smitte med Legionellabakterier. Når en patient diagnosticeres syg med Legionellabakterier, skal lægen anmelde det til Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed. På baggrund af oplysninger i den konkrete sag, tager vi stilling til det videre forløb. Samtidig vurderer vi, om andre myndigheder skal orienteres.